EN 12841/2006

EN 12841/2006

Az Európai Unió új, az egyéni védőfelszerelés kötéltechnikai eszközeire vonatkozó szabványa 2007 februárja óta Magyarországon is hatályos jogszabály.

Az új jogszabály  azokra az eszközökre vonatkozóan tartalmaz előírásokat, melyek a beülőt a munka- illetve a biztosítókötéllel összekötik.

A kötéltechnikai eszközök között alapvetően 3 típust különböztet meg: A, B és C típust. Egy eszköz megfelelhet két típus előírásainak is, ebben az esetben beszélhetünk A/B, A/C és B/C típusú eszközökről is. A szabvány hatályba lépését követően a gyártóknak az eszköz csomagolásán fel kell tüntetniük az eszköz típusát.

A típus: a biztosítókötélen használt zuhanásgátló eszköz. Az eszköz a felhasználó mozgását fel- és lefelé is követi, és statikus vagy dinamikus terhelésnél automatikusan blokkol.

B típus: a munkakötélen használt mászóeszköz. Az egyik irányba tolva a kötélen elmozdítható, míg a másik irányba terhelve blokkol.

C típus: a munkakötélen használt ereszkedőeszköz. Súrlódásos elven működő eszköz, mely kontrollált ereszkedést, valamint a kötél tetszőleges pontján megállást tesz lehetővé, és elengedésre blokkol.

Az új szabvány részletesen rögzíti a gyártók bevizsgálásra, jelölésekre és használati utasításokra ill. tájékoztatókra vonatkozó kötelezettségeit a különböző típusú eszközökre vonatkozóan.

Az előzetesen kezelt (magas, majd alacsony hőmérsékletnek kitett, vízbe, majd olajba merített, pornak kitett) eszközt dinamikus és statikus terhelésnek vetik alá, vizsgálják az ébredő megtartási rántást, a fékutat, az esetleges deformációkat az esés megtartása során, az eszköz fogását, tapintását, korrózióvédelmét, működőképességét, blokkolását.

A gyártó számára előírják a megfelelő jelölések és piktogramok használatát a csomagoláson, valamint a használati utasításban kötelezően megemlítendő információkat (pl. az eszköz típusa, a vele használható kötél átmérője, a szükséges szabad eséstér kiszámítása, kompatibilitás stb.).

A Petzl termékeihez mellékelt használati útmutató már jelenlegi formájában is megfelel a szabvány valamennyi előírásának.

Kapcsolat

  • Cégnév: Gránit Design Kft.
  • Cím: 2040 Budaörs, Gyár utca 2. (Fashion Trend Center)
  • Tel.: +36 30 656 7702
  • Fax: +36 99 523 295
  • E-mail: info@granit.co.hu