Az ASAP használata csomózott kötélen

Jelen ismertető célja az ASAP használatával összefüggő lehetséges félreértések tisztázása.

Az ASAP használata csomózott kötélen
Jelen ismertető célja az ASAP használatával összefüggő lehetséges félreértések tisztázása.

A: Az EN353-2 szabvány előírása
"A biztosítóeszközök rugalmas láncával használt mobil zuhanásgátló" abban az esetben használható, ha rajta elvégezték a mobil zuhanásgátló/kötél párosítás dinamikus bevizsgálását; a megtartási rántás értéke nem haladhatja meg a 6 kN-t.
B: Az EN -353-2 szabvány bevizsgálásra vonatkozó előírása a biztosítóeszközök láncára (kötélre) nézve
A szabvány előírja, hogy az alkalmazott kötél végződése(i) (varrott, csomózott vagy egyéb módon hurkolt kötélvég) statikus terhelés mellett legalább 22kN-t el kell, hogy viseljen(ek).
C: A piacon kapható kötelekről szóló tájékoztató
Nyolcas csomóval megcsomózva a jelenleg kapható 10,5 mm átmérőjű kötelek nem viselnek el 22kN terhelést. Nyolcas csomóval megcsomózva nem minden 11mm átmérőjű kötél visel el 22kN terhelést.
D: Az ASAP CE-bevizsgálása az EN 353-2 szabvány szerint
A biztosítóeszközök láncára előírt 22 kN-os határ betartása érdekében a Petzl elsőként a varrott kötélvégződéssel ellátott kötelekkel végezte el a vizsgálatot. Antipodes Béal 10,5mm, Antipodes Béal 11mm, Industrie Béal 11mm, Rescue Edelrid 13mm.Megjegyzés: más kötelek is elérik a kívánt teherbírás szintjét, de azokat mindeddig nem vizsgálták az ASAP-pal.
E: Az ASAP és az EN 1891 szerinti A típusú félstatikus csomózott kötelek használata
A megközelítés technikáihoz csomókra van szükség (osztások). A csomózott kötél teherbírása kisebb, mint a csomó nélküli kötélé. Ezért a Petzl megvizsgálta egyes kötelek teherbírását az ASAP-pal, bizonyos típusú, pereccsomóval megcsomózott kötelekkel.

Dinamikus vizsgálat
A mobil zuhanásgátló/kötél párosítás bevizsgálásánál minden esetben teljesültek az EN 353 -2 szabvány előírásai.

Nyolcas csomóval megcsomózott statikus kötelek teherbírása
• Beal Antipodes 10,5mm (19,5 kN teherbírás nyolcas csomóval).
• Marlow Static Rope 10,5mm (15 kN teherbírás nyolcas csomóval).


Vizsgálati eredmények
Az ASAP/kötél párosítás bevizsgálásánál teljesültek az EN 353 2 szabvány általános előírásai. Ezzel szemben nem teljesültek a kötélre vonatkozó előírások, mivel a kötelek teherbírása nyolcas csomóval 22 kN alatt volt. Tájékozódási célzattal az ASAP-ot extrém körülmények között (200 kg-os súllyal) teszteltük. Valamennyi vizsgálat azt mutatta, hogy a fellépő terhelés értéke sohasem haladta meg a nyolcas csomóval megcsomózott kötélre előírt minimális teherbírás értékét. (Emlékeztető: Az EN 1891 szabvány az A típusú kötelekre nyolcas csomóval megcsomózva minimálisan 15 kN teherbírást ír elő.)

Következtetés
Az EN 1891 szabvány szerinti A típusú (körszövött), 10,5 mm vagy annál nagyobb átmérőjű, nyolcas csomóval megcsomózott, új állapotú kötél és az ASAP mobil zuhanásgátló együttesen működik. Figyelem: ez a használati mód nem felel meg a CE EN 353 -2 szabvány előírásainak.

Jelen tájékoztató nem teljes. Kérjük, tájékozódjon a megfelelő használati utasításokból is.
 

Kapcsolat

  • Cégnév: Gránit Design Kft.
  • Cím: 2040 Budaörs, Gyár utca 2. (Fashion Trend Center)
  • Tel.: +36 30 656 7702
  • Fax: +36 99 523 295
  • E-mail: info@granit.co.hu