• 2012-01-31 13:24:44
  • Petzl

A Petzl támogatja az Atacama Expedíciót.

A Petzl támogatja az Atacama Expedíciót.

Ojos del Salado – A só szemei

A Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány szervezésében 2012. január 23 - február 9. között állapotfelmérő és adatgyűjtő expedíció zajlik bolygónk legmagasabb vulkánján, a 6893 méteres Ojos del Salado tűzhányón.

Az expedíció érdekessége, hogy ilyen magasságban még nem folyt hosszú távú környezeti (klíma) méréssorozat a Földön. A program előzménye 2010-re nyúlik vissza, amikor a FöldgömbTerepjáró csapata a magyarok közül elsőként mászta meg a Föld legmagasabb vulkánját. A 2012-es expedíció kiemelt helyszíne ugyancsak ez az óriástűzhányó lesz — ám már műszeres terepkutatási tevékenységgel.

Helyszín
Az Andok legszárazabb része, a Puna de Atacamának nevezett magasföld és az innen kiemelkedő 6000 méternél magasabb tűzhányók a Föld egyik legextrémebb környezetét alkotják. Itt található bolygónk legmagasabb vulkánja, a 6893 méteres Ojos del Salado, amely a chilei-argentín határon a rendkívül hideg és száraz területen jégsapka nélküli hegytömegként tornyosul. A hely szélsőséges szárazsága és rendkívül alacsony hőmérséklete miatt földrajzilag olyan extrém terület, amely kiváló indikátorként is működhet: mind az esetleges melegedés, mind az ezzel járó további jégolvadás és nedvesedés dinamikusan megváltoztathatja környezeti viszonyait.Cél

Az expedíció célja, hogy a Földön legmagasabban beindított műszeres adatgyűjtő vizsgálatsorozattal 4200 métertől 6800 méterig 4 magassági szintben kerüljön elemzésre az örökfagy jelenléte, területi elterjedése, degradációja, változásai. Mindezzel első lépésben olyan állapotfelmérésre törekszik az expedíció, amely alapot ad a környezetváltozást jelző örökfagy monitoring-vizsgálatára. A mérőhelyek kiépítésén túl fontos cél a vizsgált vulkán oldalában fekvő tó - a Föld legmagasabban (6380 m) elhelyezkedő állóvizének - felmérése, keletkezésének feltárása, fizikai és kémiai sajátosságainak meghatározása. A magashegyi felmérés, a környezetváltozás-elemzés következő lépcsője (a műszerleolvasásokkal) 2014 elején lesz.


A kutatás vezetője

Dr. Nagy Balázs, az Első Magyar Antarktisz Expedíció (2003) vezetője, az ELTE Természetföldrajzi Tanszékének adjunktusa

Várható eredmény
A terepi felméréssel és reprezentatív adatgyűjtés beindításával olyan klíma- ill. környezetváltozást jelző paramétereket lehet elemezni, amelyek konkrét információkat adnak e szélsőséges terület állapotváltozásáról. Így pontos képünk lesz a napjainkban lejátszódó átalakulások mértékéről, dinamikájáról.

Szakmai partnerek

- Eötvös Loránd Tudományegyetem, Természetföldrajzi Tanszék
- Magyar Földrajzi Társaság
- Nevado Tres Cruces National Park, Chile

Az Atacama Expedició honlapja

A Petzl Myo RXP fejlámpákkal, Snowracer jégcsákányokkal, Vasak Flexlock és Lynx hágóvasakkal segíti az Atacama csapat munkáját.

Kapcsolat

  • Cégnév: Gránit Design Kft.
  • Cím: 2040 Budaörs, Gyár utca 2. (Fashion Trend Center)
  • Tel.: +36 30 656 7702
  • Fax: +36 99 523 295
  • E-mail: info@granit.co.hu