The North Face Reel Rock 2012 Budapest

Itt az ősz. Még szerencse, hogy itt a Reel Rock is.

Újra itt az ősz, és a sok outdoorkodás után novemberben végre beülhetünk mozizni. Persze most sem holmi romanitkus dráma kedvéért teszünk így. A világ legnagyobb extrém sportolóinak őrült kalandjait, az elmúlt év legextrémebb projektjeit vetítik a The North Face Reel Rock Filmfesztivál keretében a Corvin moziban.

Idén is a szikla-, és hegymászó történetek kerülnek vászonra a legnagyobb számban, emellett egy-egy epikus sí, snowboard, kajak, freeride és egy siklóernyős sztori is vetítésre kerül. Ne hagyjátok ki Takáts Pál többszörös világbajnok műrepülő siklóernyős pilóta különleges előadását sem!

A Petzl Csapatot idén Chris Sharma képviseli a Reel Rock-on. A La Dura Dura című filmben láthatjuk, amint a világ eddigi legnehezebb útját próbálja megrakni az ordítva mászásról elhíresült, azonban szintén nagyon erős Adam Ondra-val. November 14-én láthatjátok a Corvin Kabos termében.

Jegyárak:
A filmekre a belépő 1200 Ft.
A jegyeket a Corvin mozi október 18-tól árulja, november 1-ig kedvezményes elővételi áron 1000 Ft egy jegy. A 3D filmre 1500 Ft az alapjegy, a kedvezményes 1200 Ft.

További részletek megtekinthetőek ITT: www.reelrock.hu
Az esemény facebook oladala: www.facebook.com/reelrockbudapest

Filmek:

VERTICALMENTE DEMONDE
sziklamászás

November 15. Corvin mozi, 19.00 Karády terem

Maurizio Zanolla - közismert nevén Manolo az első sziklamászók egyike, aki 8b nehézségű utat mászott. A most 54 éves Manolo jelenleg is aktív és sok új utat mászik. Ezek nem a nehézségük hanem inkább szépségük miatt szerepelnek a sziklamászó magazinok hasábjain. A Verticalemte démodé azt örökítette meg, amikor Monolo a Roby Present nevű 8c+/9a nehézségű utat mássza meg egyben. Ez egy igazán művészi film – nemhiába kapta a trentoi fesztiválon a legjobb hegymászófilm díját. Csak hangeffektek, zene és zseniálisan komponált képek

MOONFLOWER
hegymászás/Alszka

November 15. Corvin mozi, 19.00 Karády terem

Alaszkában sziklát/nagyfalat mászni a legtökösebb fickók játéka. Az alaptáborokat repülőgéppel szokás megközelíteni, ahol az időjárás zord viszont legalább nincs tömeg. Ebben a filmben Matt Helliker és Jon Bracey a Mount Hunter északkeleti pillérén lévő Moonflowert másszák meg. Az utat az alaszkai The Nose-nak is nevezik, ám a Moonflower néhány árnyalattal húzósabb mint a Yosemite völgyben lévő kalasszikus nagyfal. Kombinált szikla és jégmászás, függőágyas bivakok és állandóan hulló jégdarabok – ez a Mont Hunter. A film legszebb jelenete amikor hőseink egy viharban a függőágyban ülnek és várják a jobb időt. Amiről és ahogyan beszélgetnek az a mászóélet olyan titkai közé tartozik, amit csak a beavatottak ismernek.

HUBERBUAM 3D
sziklamászás

November 14. 19.00 Corvin mozi / Kabos terem

A 3D-s filmekben az a jó, hogy olyan térélményt adnak, mintha a néző a helyszínen lenne. A sziklamászás szinte követeli, hogy 3D-ben filmezzék, de eddig csak egy ilyen film készült, a Huberbuam. Az egy órás film a német sziklamászó fenomén testvérpár, Alex és Thomas Huber egy projektjét örökíti meg nagyon szépen filmezve.

LA DURA DURA
sziklamászás

November 14. 20.00 Corvin mozi / Kabos terem

Chris Sharma olyan figura napjaink sziklamászásában, mint Rafael Nadal a teniszben. Időnként feltűnik néhány titán, csakhogy Sharma már 15 éve a csúcson van és úgy tűnik egy darabig még biztos ő mássza a legnehezebb sportutakat. A maistro pár éve Spanyolországba költözött és Katalónia hegyei közt irdatlan nehéz utakat pakol fel. Adam Ondra a most 19 éves cseh csodagyerek, aki rendre a dobogón szerepel a boulder és nehézségi világversenyeken baráti látogatást tesz Sharmánál. A két titán versengéséből megszületett a világ jelenleg legnehezebb sziklamászó útja. A filmben két csaj, Sasha DiGiulian és Daila Ojeda is összecsap – ebből pedig a legnehezebb női megmászás született. Dögös sportmászófilm, amelynek a spanyol címe ennyit jelent: kemény.

THE SHARK'S FIN
hegymászás, Himalája

November 14. 19.00 Corvin mozi / Kabos terem

Himalája, gránit és három vén hegyi róka. A legendás Conrad Anker 20 éve próbálkozik a 6,310m magas Mount Meru mászatlan gránitpillérével. 2008-ban Jimmy Chinnel és Renan Ozturkel 18 napos küzdelem után fordultak vissza. Három évvel később úgy döntöttek, visszatérnek és befejezik a The Shark's Fin névre keresztelt utat. Úgy indulnak el, hogy igazából nincsenek nagy formában – Anker egy családi zűrzavar kellős közepéből lép le, Ozturk pedig sízés közben eltörte egyik nyakcsigolyáját és még lábadozik.

WIDE BOYZ
sziklamászás

November 14. 20.30 Corvin mozi / Kabos terem

A sziklamászó terminológiában az offwitdth széles repedést jelent. Olyan széleset, ami jóval nagyobb a kezünknél vagy lábunknál, viszont kéménynek nem nevezhető. Ezek a legkellemetlenebb repedések, a mászónak fél testtel bele kell préselnie magát és aztán hernyóként préselődni előre. Ez a film olyan mászókról szól, akik nem restek a vérüket ontani a széles és áthajló repedésekben. Két amerikai és két brit specialista sorra másssza a legszemetebb repedéseket. Közös munkájuk eredményeként megszületik a Century Crack – a repedések repedése.

HONNOLD 3.0
sziklamászás

November 15. Corvin mozi, 20.30 Kabos terem

Alex Honnold akkor lett nagyon híres mászó, amikor megszólózta a Yosemite völgy emblemetikus sziklafalát a Half Dome-ot. A rajzfilmfiguraszerű Honnold egészen addig csóró volt mint a templom egere, csak a mászás érdekelte. Egy mikrobusz volt a lakása, ezzel járta a világot. A Halfdome szóló után a szponzorook és magazinok pitiztek a kegyeiért. A pénz és a jólét ellenére Honnold nem változott – továbbra is tiszta lelkesedésből mászik. Ráfeküdt a boulderezésre, a bigwall mászásra és megszólózott néhány 5.13as sportutat. Vannak napok, amikor elmegy egyedül kalandozni – ilyenkor 24 óra alatt három gigantikus sziklafalat nyom le kötél nélkül. Példának okáért a The Nose-t az El Capitanon.

THE KARAKORAM HIGHWAY
siklóernyő, Himalája

November 15 19.00 Karády terem

A Karakoram 7ezer méter feletti csúcsai hegymászó szemmel nézve expedíciós célok, amelyeket több hetes erőfeszítés árán lehet elérni. Siklóernyővel viszont a dolog pár óra alatt megvan, a reggeli kávé után az ember elstartol, kiteker, megkarcolgatja csúcsgerincet és este már boldogan vízipipázik a pakisztáni cimborákkal. Azt, hogy a dolog mégsem ilyen egyszerű azt a Karakoram Highway szereplői mondják el. Horatio Llorens, Tom de Dorlodot és Jon Stapels azon mesterkednek, hogy termikeléssel érjék el a 8000 méteres magasságot. A fickók nem kispályások, Horatio többszörös acro világbajnok, Tom de Dorlodot pedig Red Bull X-Alps versenyző. A fiúk persze oxigénpalackkal repülnek és a körülmények elég durvák. A bivakrepülés itt alap.

WHERE THE TRAIL ENDS
freeride/DH mountainbike

November 15. Corvin mozi, 19.00 Kabos terem

„Amit megtanultunk ebből az utazásból az az, hogy ahol egy ösvény véget ér ott kezdődik el egy másik”- kommentálja hosszú felfedezőútját Darren Berrencloth, a Where The Trail Ends egyik főhőse. Emberünk négy másik top freeriede mountainbike-os cimborával (Cameron Zink, Curtis Sorge, James Doerfling, Andreu Lacondeguy) 10-15 éve gyűri az USA, azon belül is Utah állam hegyoldalait. Most felfedező útra indulnak és olyan hegyvidékeket keresnek, ahol még soha nem bringázott senki. Az első állomás a Góbi sivatag Kínában, aztán a Fraser folyó körüli hegységek Kanadában, Mustang hegyvidéke Nepálban végül Cafayate Argentínában. Szimpatikus, hogy ezek a fickók nem terepjáróval viszik fel a bringákat a hegytetőkre hanem a hátukon. Amit lefelé művelnek a filmet nézve könnyűnek tűnik. Néha azért elesnek és akkor megbizonyosodhatunk arról, hogy ez igazából ez állati durva. A Where The Trail Ends igazából mestermunka. Ez nem csak egy jelenetek+zene youtube video, hanem minden apró részletig megkomponált film, zenével. Sava borsa, hogy minden jelenetnek olyan hangja van, mintha néző a helyszínen volna. Ja – ami pedig igazán csodálatossá teszi ezt a mozit, az a sok helikopterből felvett jelenet.

CONGO – THE GRAND INGA PROJECT
vadvízi kayak

November 14. Corvin mozi, 22.00 Karády terem

45 ezer köbméter másodpercenként - ennyi vizet szállít a világ legnagyobb gyors folyású folyója, a Kongóban lévő Inga (a Kongó felső, hegyi folyását nevezik így). Ez a vízmennyiség és a sebesség azt eredményezi, hogy a folyó úgy néz ki mint a permanensen viharos óceán. A meder kiemelkedésénél 5-10 méter magas hullámok alakulnak ki, szálló vízpermet mindenhol. Nem véletlen, hogy mind odaveszett, aki megpróbált végigevezni rajta. A vadvízi kajakos Steve Fisher hosszú ideje álmodozott arról, hogy ő legyen az első, aki megcsinálja az Inga folyót. Éveket át harcolt a Kongói Demokratikus Népköztársaság hivatalnokaival az engedélyekért. Tavaly, 2011-ben zöld utat kapott, ekkor egy vadvizes elitcsapatot szedett össze. A Grand Inga Project 80 percben mondja el mindazt, amit a vadvízi evezésről, az Inga történetéről és az első sikeres expedícióról tudni kell. 

TAKÁTS PÁL ELŐADÁS

November 14. Corvin mozi, 17.30 Karády terem

A The North Face Reel Rock Filmfesztiválon különleges előadást tart Takáts Pál többszörös világbajnok műrepülő siklóernyős pilóta. Az előadás központi témája a kockázatvállalás kezelése, a koncentrációs készség fejlesztése és a kudarcok feldolgozása. Kiemelt téma a balesetek utáni talpra állás. Egy csonttörés után nagyon nehéz visszatérni és újra kockázatos manővereket végrehajtani. Pali idén tavasszal súlyos balesetet szenvedett, sérülései miatt majdnem három hétig kómában volt. Felépült, most már újra űzi hajmeresztő hobbijait, bázist ugrik és kiteozik.

FURTHER
snowboard

Novmber 15. Corvin mozi, 20.45 Kabos terem

Jeremy Jones talán a legérdekesebb snowboardos figura. Ő az akit a big-mountain riding, azaz a komoly nagy hegyi freeride (ezen az amcsik általában Alaszkát értik) ISTENÉNEK tekintenek. A freeride mellett Jones simán megállja a helyét a bármelyik szakágban, megugorja azokat a trükköt, amiket a profi boardosok a pénzdíjas versenyeken nyomatnak. Jeremy Jones pár éve megelégelte, hogy a snowboard nagyon kommersszé vált. A síparadicsomok pályáit és a freeride helyek sem jelentenek már igazi kalandot és kivonulást a természetbe. Ekkor rákapott a splitboardozásra. Ez igazából a sítúrázáshoz hasonlít. A board hosszában kettészedhető, az elfordított kötés sarka emelkedik, a léc alján pedig fóka akadályozza meg a léc visszacsúszását. A csúcson újra összeáll snowboardá. Nos Mr. Jones még saját board márkát is alapított aminek fő profilja pont a splitboard. Ezzel a technikával keresi fel a hegyvidékek legtávolabbi zugait. Ebben a moziban olyan helyeken jár, mint az Atomfjella hegység Spitzbergákon (Grönland északi csücskével egy magasságban az Jeges tenger közepén egy kis sziget), a Japán Alpok és a Wrangel hegység Alaszkában. Ezeken a helyeken Jones és olyan komái, mint Xavier de la Rue általában sátorban táboroznak, fókahúst esznek és napi többezer méter szintet másznak. Hát nem egy Snowattack, az biztos...

WE - COLLECTION OF INDIVIDUALS

November 14. 20.30 Corvin mozi, Karády terem

A WE című film a sí mozik gyártásában egyik markáns cégnek számító Poor Boyz Productions legújabb terméke. Igazából itt ne várjunk grandiózus történetet, nem ezután a film után fogjuk belátni az élet nagy dolgait. Viszont garantáltan jó kedve lesz tőle az embernek, mert egy óra tömény és prímán forgatott csúszást láthatunk. A freeski és freeride fiatal és már most nagyon meghatározó karakterei tolják parkban, városi korlátokon és pályán kívüli terepeken.

A szereplők: Bobby Brown, Sean Pettit, Pep Fujas, Clayton Vila, Dane Tudor, Karl Fostvedt, Leigh Powis, Sean Jordan, Banks Gilberti, Paddy Graham, Bene Mayr, Cam Riley, Sammy Carlson, Josh Stack, Riley Leboe, Charly Ager and Joss Christensen

Kapcsolat

  • Cégnév: Gránit Design Kft.
  • Cím: 2040 Budaörs, Gyár utca 2. (Fashion Trend Center)
  • Tel.: +36 30 656 7702
  • Fax: +36 99 523 295
  • E-mail: info@granit.co.hu