Fontos közlemény! Felhívás Petzl Grillon eszközök felülvizsgálatára. Részletek itt>>>

Grigri+ teszt

Urbanics Áron összefoglalója a Petzl Grigri+ használata során szerzett tapasztalatairól.

 

Huszonöt éve használok Grigrit. Rögtön lecsaptunk rá, amit hozzáférhetővé vált, s hamar fel- és kiismertük az előnyeit: mászáson (biztosítás-ereszkedés) kívül az ipari felhasználás területén is aratott. Sokrétűségével simán verte az addig használt nyolcas – xilofon – stopcsiga eszköz-csokrot (akkoriban még nem vált szét a sport és ipari eszközök köre…). Cseréptetőn közlekedéskor, pozícionáláshoz verhetetlen volt.

A néhány éve piacra dobott Grigri 2, a jobban szabályozható kötéleresztés ellenére sem nyerte meg a tetszésemet, nekem kicsinek tűnt az eszköz, nem feküdt jól a kezemben, nem tudtam úgy kezelni, mint az elődjét, bár lehet, hogy azt túlságosan megszoktam.

A Grigri+ valahogy az első pillanattól jobban kézre áll. Egyébként nem véletlen az elnevezés: a korábbiakhoz képest plusz funkciókkal látták el az eszközt, és a Grigri 2 gyártását sem tervezi leállítani a Petzl, együtt forgalmazzák mindkettőt. A plusz szerencsére nem csak a két eszköz közötti árkülönbségben jelentkezik. A fejlesztés során szinte minden részéhez hozzányúltak a Petzl mérnökei: anti-pánik mechanikával látták el az eresztő kart, rugóerő állítási lehetőséggel az excenter nyelvet, acél betétekkel a kopó felületeket és a nyelv áttervezésével nagyobb kötélátmérő tartományt értek el. A Petzl szerint, meglepően nagy mérettartományban, 8.9 – 10.5 mm között optimális, de 8.5 – 11mm között is használható az új Grigri. A nyelv kialakításnak és a hosszabb eresztő-karnak hála a kötél eresztés is jobban szabályozható, mint az elődök esetében.

Talán a legjelentősebb plus fícsör az Anti-pánik funkció: eresztéskor (ereszkedéskor), ha az ember teljesen hátrahúzza az eresztő-kart, átvált a mechanika és visszaengedi zárt állapotba a nyelvet, fixálja a kötelet. Az eresztés folytatásához egyszerűen vissza kell engedni a kart és újra kezdeni az eresztést. E funkciót szerintem elsősorban a kötélbiztosítással ismerkedők számára és persze a kötéltársaik biztonsága érdekében agyalták ki (a Petzl ipari eszközein már évek óta alkalmaznak hasonló funkciókat…). Némi gyakorlást igényel, míg megszokja az ember, hogy ne „pánikoljon” be lépten-nyomon a kötéltárs leeresztése közben, mert elsőre meglepően könnyen kiold a kar. Persze mivel a kötél eresztését számos különböző tényező befolyásolja, óhatatlanul vannak a funkciónak hátrányai is: körülményessé válik az eresztés / ereszkedés lecsökkent kötélerő esetén (pl. gyerekek eresztése vagy standban-közteseken vagy a sziklán súrlódó kötéllel) vagy, ha kötél tapadása nagyobb az eszközben a kelleténél (pl. régebbi vastag /szőrös kötél, nedves kötél). Ez esetben a Petzl javaslata szerint, fokozott figyelem mellett, az eresztés a kar teljes hátrahúzása mellett folytatható.

Elölmászás – Tope-rope mód választó: A tengelyre szerelt kis szerkezettel tulajdonképp a nyelv rugójának előfeszítése állítható, azaz a normál elölmászás módból eltekerve lazítható, érzékenyebbé tehető felsőbiztosításhoz, hogy terhelésre gyorsabban blokkoljon. E funkcióval szintén a gyakorlatlanok kezében válik még biztonságosabbá az eszköz. (A kiválasztó tekerője egy kis retesszel fixálható is a kiválasztott módban.)

Az új excenter nyelv kialakítás és az eresztő-kar megnövelt hossza tényleg előrelépés a korábbihoz képest: egész vékony köteleken is jól tart, de a vastagabb kötelek is kielégítően kezelhetőek vele. A hosszabb műanyag kar hatékonyabb áttételt eredményez, amivel precízen szabályozható a kötél kieresztése.

A kopófelületekre tervezett, tetszetős acélbetéteknek köszönhetően igen tartós biztosítóeszközhöz jut a Grigri+ vásárló. Nem véletlen, hogy a Petzl intenzív használatra ajánlja: műfalakhoz, egyesületeknek tanfolyamra stb…
E ponton kap jelentőséget a szín gondos megválasztása (szürke – narancs – lila), hisz az polgári felhasználónak jó pár évre kell előre terveznie az eszközzel…

Amit hiányolok továbbra is, az ipari és barlangász eszközökön már meglévő zárónyelv (vagy egyéb hasonló megoldás), ami lehetővé teszi, hogy a kötél befűzéséhez, kivételéhez ne kelljen teljesen kivenni a karabinerből az eszközt (a „zárónyelv” nyitásával elforgatható az oldallemez a karabiner kiakasztása nélkül). Így minimalizálható lenne az eszköz leejtésének esélye, ami különösen több-hosszas utakban és nagyfalon előnyös. Talán majd a „Grigri Lux” …